Connect with us

News

Un cunoscut dirijor a murit la 70 de ani. Muzica românească este în doliu

Published

on

Interpreții de muzică populară, fanii muzicii și ai culturii sunt în doliu! Pe data de 17 septembrie, a fost comunicată vestea tristă: Viorel Leancă s-a stins, la 70 de ani. Era cunoscut în branșă atât pentru talentul său, cât și pentru sufletul său deosebit.

Dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” și-a dedicat toată viața muzicii. Vreme de jumătate de secol, a slujit instituția, pregătind și încântând generații întregi. A lăsat în urma sa o moștenire culturală, dar și durerea celor care l-au iubit enorm.

„Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite. Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieţii, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi şi dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean şi nu numai.

Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroşilor artişti, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă.

Astăzi părăseşte această lume, lăsând tristeţe şi regrete în sufletele celor care l-au cunoscut, dar şi muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru şi care va rămâne întru veşnicia timpului aici, pe pământ”, se arată în mesajul transmis de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”.

Lumea muzicii, în doliu. Mesaje pentru Viorel Leacă

Era un artist extrem de iubit și un muzician desăvârșit. După ce s-a aflat vestea tristă a trecerii sale în lumea sfântă, rețelele de socializare s-au umplut de mesaje de la interpreți și prieteni, care au dorit să-i aducă un omagiu:

„Ce veste tulburătoare… 
În ultima discuție avută cu maestrul Viorel Leancă, mi-a spus așa: „Fătucă, ți-am făcut o bătrânească, de-ai să mă pomenești”, și acea bătrânească mi-a adus Marele Premiu la Concursul de la Câmpulung, Jud. Argeș. 
Am să vă pomenesc, maestre! Vă rămân veșnic recunoscătoare! O mare onoare că v-am cunoscut și că am lucrat cu dumneavoastră!🙏
Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a transmis Petronela Popa, cântăreață de muzică populară

„Doamneee, ce veste tristă! Maestrul Viorel Leancă, cel care mi-a fost mentor în alegerea repertoriului muzical a plecat la ceruri!
Cuvintele sunt de prisos… pierderea este enormă pentru întreaga Bucovină și nu numai..
Dumnezeu să-l așeze în împărăția Sa!🙏🏻
…majoritatea cântecelor mele, poartă semnătura lui”, a spus Liliana Ursachi.

„Îmbracă-te în DOLIU, frumoasă BUCOVINĂ!!!! 
Maestrul nostru drag, VIOREL LEANCĂ, dirijor, orchestrator, aranjor, compozitor, șeful Orchestrei Ansamblului Artistic Ciprian Porumbescu, a slujit peste 50 de ani în aceasta instituție, un profesionist desăvârșit, perfecționist, mentor si îndrumător pentru majoritatea soliștilor și instrumentiștilor din Bucovina si Moldova, a plecat la CER.
A ars ca o lumânare la doua capete pentru muzică, tradiții si folclor autentic. Ne-a lăsat moștenire o zestre muzicală bogată, impresionantă, incontestabilă, un TEZAUR de mare valoare. Mi-a fost ca un tată, sprijin și alinare, stâlp si putere în toată cariera mea artistică, mi-a dat aripi sa zbor și toate cantecele din repertoriul personal, mi le-a încredințat cu inima.
Recunoștință infinită pentru TOT!, a spus. Silvia Semeniuc.

(CITEȘTE ȘI: Emilia Popescu, în doliu! Mama actriței s-a stins din viață: ”Dumnezeu să te odihnească!”)Sursa

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending